Τηλ 2610203600 & 6909369088 - Ωρωπού, Πάτρα 26223 - info@herbfit.gr
1. Να πίνετε πολλά υγρά.
Το να πίνετε άφθονο νερό, ειδικά νερό, για να ξεγελάσετε το στομάχι και να δημιουργήσετε την ψευδαίσθηση της πληρότητας και της πείνας είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειώσετε τη συνολική πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ενυδάτωση γεμίζει επίσης τον οργανισμό με οξυγόνο και ενέργεια, γεγονός που μπορεί να μειώσει το τσιμπολόγημα και το τσιμπολόγημα (ειδικά τα γλυκά τρόφιμα όπως τα μπισκότα και οι μπάρες).
Το κλειδί είναι να επιλέγετε ροφήματα και τσάγια που δεν περιέχουν ζάχαρη ή τουλάχιστον δεν είναι τεχνητά γλυκαντικά. Η κατανάλωση δύο ποτηριών νερού πριν από τα γεύματα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας φαγητού που καταναλώνεται μόλις βρεθεί στο τραπέζι. Τον περασμένο Αύγουστο, μια μελέτη από το Virginia Tech δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας μελέτης που έδειξε αύξηση βάρους κατά 30% με αυτή τη μέθοδο. Και το καλύτερο είναι ότι ακόμη και αν σταματήσετε τη δίαιτα, το νερό μπορεί να σας βοηθήσει να μην ξαναπάρτε βάρος.
- Μην “κλέβετε”.
Ξέρετε πραγματικά πόσο τρώτε και πίνετε κάθε μέρα; Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν μας ζητείται να θυμηθούμε τι τρώμε, εστιάζουμε σε βασικές τροφές και “ξεχνάμε” τη σοκολάτα που μας αγόρασε ο συνάδελφος ή τους ξηρούς καρπούς που πήραμε από το διπλανό γραφείο.
Το “αντίδοτο” είναι να κρατάτε για λίγο καιρό ημερολόγιο διατροφής- σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine, η τακτική αυτή είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χάσετε βάρος, καθώς διπλασιάζει τις πιθανότητες επιτυχίας.
Οι καταγραφές θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε το διατροφικό σας προφίλ (π.χ. αν τρώτε μπροστά στην τηλεόραση ή στο αυτοκίνητο, αν τρώτε το ίδιο πρωινό κάθε μέρα), τις ψυχολογικές αλλαγές που μπαίνουν στο ψυγείο σας (άγχος, θλίψη, πλήξη) και, φυσικά, τι πρέπει να αλλάξετε στη διατροφή σας (π.χ. τρώτε λιγότερα φρούτα από όσα νομίζετε, μπορεί να ανακαλύψετε ότι πίνετε πάρα πολλά αναψυκτικά ή καφέ με ζάχαρη).
- Να τρώτε φασόλια.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Nutrition το 2008, οι άνθρωποι που τρώνε συχνά φασόλια έχουν 22% λιγότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι.
Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, οι οποίες προκαλούν το αίσθημα της πείνας και επίσης βοηθούν στην καλή ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας τα “σκαμπανεβάσματα” που μπορεί να εντείνουν το αίσθημα της πείνας και την επιθυμία για γλυκό.
- Να τρώτε πληγούρι
Είναι γνωστό ότι όσο περισσότερες φυτικές ίνες καταναλώνετε, τόσο πιο πιθανό είναι να χάσετε περιττό βάρος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι φυτικές ίνες έχουν λιγότερες θερμίδες (π.χ. μόνο 1,5-2,5 θερμίδες ανά γραμμάριο φυτικών ινών σε σύγκριση με 4 θερμίδες ανά γραμμάριο υδατανθράκων και 9 θερμίδες ανά γραμμάριο λίπους), ενώ από την άλλη πλευρά απαιτούν περισσότερη μάσηση και περνούν από το στομάχι με πιο αργό ρυθμό.
Ο ιδανικός συνδυασμός φυτικών τροφών είναι η κατανάλωση άφθονων λαχανικών, φρούτων με μέντα και άφθονων δημητριακών ολικής αλέσεως (όχι μόνο στις σαλάτες και στο πρωινό, αλλά και σε σνακ και σάλτσες σε κάθε ευκαιρία).
Για να λαμβάνετε άφθονες φυτικές ίνες, επιλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης και τρώτε φρούτα με τη φλούδα.
- Να τρώτε σολομό.
Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα λιπαρά (λιπαρά) ψάρια κάνουν καλό στην καρδιά, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι έχουν ισχυρές αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωσή του όταν κάνετε δίαιτα μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους.
- Μην τρώτε ψωμί ή ζυμαρικά το βράδυ.
Το κλειδί είναι οι συνολικές θερμίδες που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά οι υδατάνθρακες πρέπει να καταναλώνονται στο πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα και όχι στο δείπνο.
Για το δείπνο, αντί για ζυμαρικά με βραστό κρέας, φασόλια ή ρυζόγαλο (κρατήστε τα για το μεσημεριανό γεύμα), επιλέξτε μια σαλάτα με άπαχη πρωτεΐνη (αυγά, τόνο, κοτόπουλο, άπαχο τυρί κ.λπ.) ή ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με φρέσκα φρούτα.
- Αποφύγετε τις τροφές που έχουν πολτοποιηθεί.
Όσο πιο γρήγορα μεταφέρεται η τροφή από το στόμα στο στομάχι, τόσο πιο γρήγορα μεταφέρεται στην επόμενη μπουκιά, με αποτέλεσμα να καταναλώνεται περισσότερη τροφή. Επομένως, είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές που απαιτούν μάσημα.
Έτσι, αντί να πίνετε χυμούς, να τρώτε ολόκληρα φρούτα. Ομοίως, τρώτε ολόκληρες πατάτες αντί για πουρέ και ωμά καρότα και λάχανο αντί για βραστές πατάτες.
Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι όσο περισσότερες φορές μασάτε το φαγητό σας, τόσο πιο γρήγορα ικανοποιείται η πείνα σας με αποτέλεσμα να τρώτε λιγότερο. Επομένως, μασήστε καλά τα σκληρά καρότα, το σέλινο και τις μπάρες φυτικών ινών για να μειώσετε τις θερμίδες.
- Καθιερώστε έναν ρυθμό και ένα πρόγραμμα για τα γεύματα.
Για να ρυθμίσετε τόσο την πείνα όσο και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, διατάξτε τα κύρια και τα μικρά γεύματα της ημέρας χωρίς να ακολουθείτε ρολόι.
Με αυτόν τον τρόπο, θα αυξηθεί και η θερμογένεση της τροφής (η επιπλέον θερμότητα που παράγεται στο σώμα με κάθε γεύμα) και οι θερμίδες που καταναλώνονται κατά την πέψη. Τελικά, τα μεμονωμένα μεγέθη των γευμάτων θα μειωθούν.
- “Αλλάξτε” την αντίληψη της γεύσης.
Η προσθήκη φρεσκάδας στους γευστικούς κάλυκες μειώνει την επιθυμία για σνακ. Επομένως, μασήστε τσίχλα ή χρησιμοποιήστε μια αρωματισμένη οδοντόκρεμα (π.χ. μέντα, κανέλα). Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική αμέσως μετά το γεύμα ή το βράδυ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φρεσκοβουρτσισμένα δόντια μπορούν να μειώσουν την επιθυμία να φάτε γλυκό και να σας εμποδίσουν να κατευθυνθείτε προς την κουζίνα.
- Μαγειρέψτε νόστιμα.
Η προσθήκη βοτάνων, ειδικά μπαχαρικών, στο φαγητό μπορεί να το κάνει πιο νόστιμο και ταυτόχρονα να μειώσει την ποσότητα λίπους που προστίθεται στο φαγητό. Το καλό φαγητό ικανοποιεί επίσης τους γευστικούς κάλυκες, διευκολύνοντας την τήρηση της δίαιτας (είναι γνωστό ότι πάρα πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τις δίαιτες επειδή είναι άνοστες και αδιάφορες).
- Φάτε καραμέλες.
Χωρίς ζάχαρη, φυσικά. Μόνο όσο χρειάζεται για να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό. Αλλά προσέξτε: τρώτε πάντα με γεμάτο στομάχι (καλύτερα μετά το κυρίως γεύμα).
- Βάλτε στη ζωή σας πικάντικες τροφές.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, μια διατροφή πλούσια σε κόκκινες πιπεριές και τσίλι μπορεί να διεγείρει το μεταβολισμό αυξάνοντας τη θερμογένεση (η θερμογένεση είναι ένα από τα κύρια συστατικά του μεταβολισμού) και ταυτόχρονα να ικανοποιεί πιο γρήγορα την πείνα.
- Προσθέστε ξύδι.
Το 2009, επιστήμονες του Κεντρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου στη Χάντα της Ιαπωνίας δημοσίευσαν μια μελέτη σε ποντίκια που έδειξε ότι η προσθήκη ξυδιού στη διατροφή μείωσε τη συσσώρευση λίπους στο σώμα κατά 10%.
Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τόμο Κόντο εξηγεί ότι το ξύδι φαίνεται να έχει παρόμοια επίδραση και στον άνθρωπο, καθώς προκαταρκτικά ευρήματα από παρόμοιες κλινικές μελέτες δείχνουν ότι 15 ml ξύδι δύο φορές την ημέρα στο κύριο γεύμα μειώνουν το λίπος (ιδίως το περιτοναϊκό λίπος).
Η επίδραση αυτή οφείλεται πιθανώς στο οξικό οξύ του ξυδιού, το οποίο φαίνεται να ενισχύει την καύση του λίπους και να ενεργοποιεί ενζυμικούς μηχανισμούς που αναστέλλουν τη συσσώρευση λίπους στο σώμα. Επιπλέον, πιστεύεται ότι το ξύδι αντισταθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και μειώνει έμμεσα την πρόσληψη τροφής.
- Η κατανάλωση μουστάρδας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μιας κουταλιάς της σούπας καυτή μουστάρδα μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό έως και 15% δύο ώρες μετά το γεύμα. Οι σάλτσες τσίλι (π.χ. Ταμπάσκο) έχει αποδειχθεί ότι έχουν παρόμοια επίδραση.
- να πίνετε καφέ πριν από την άσκηση.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση δύο φλιτζανιών καφέ περίπου 30 λεπτά πριν από την αερόβια άσκηση (π.χ. τζόκινγκ) αυξάνει την ποσότητα του λίπους που διασπάται στο σώμα για να παρέχει ενέργεια στους ασκούμενους μύες.
- Πίνετε τσάι
Έρευνες έχουν δείξει ότι μια ομάδα ουσιών στο πράσινο τσάι (που ονομάζονται κατεχίνες) μειώνουν τον λιπώδη ιστό.
- Να τρώτε απερίσπαστοι
Όταν τρώτε, κοιτάξτε μόνο το πιάτο σας και τίποτε άλλο, προσπαθήστε να απολαύσετε το φαγητό και με τις πέντε αισθήσεις (όραση, ακοή, όσφρηση, γεύση και αφή) και μόλις χορτάσετε, ενημερώστε τον εγκέφαλό σας και στείλτε μήνυμα να σταματήσετε να τρώτε.
- Μην βιάζεστε.
Το να τρώτε αργά βοηθά τον εγκέφαλο να αναγνωρίσει ότι η πείνα έχει ικανοποιηθεί. Προσπαθήστε να αφιερώνετε τουλάχιστον 20 λεπτά για να φάτε κάθε γεύμα σε ένα εστιατόριο, ένα εστιατόριο ή στο σπίτι.
- Διαβάστε τις ετικέτες.
Αυτό είναι ένα από τα μυστικά της υγιεινής διατροφής. Για παράδειγμα, ένας χυμός ή ένα σνακ περιέχει 100 kcal, αλλά αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα δείτε ότι περιέχει μία ή δύο μερίδες, διπλασιάζοντας τις θερμίδες.
- Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα και ποτήρια.
Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο φαγητό όταν χρησιμοποιούν μεγαλύτερα μπολ, πιάτα και σκεύη σερβιρίσματος.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine το 2006, ζητήθηκε από 85 διαιτολόγους να φάνε παγωτό χρησιμοποιώντας μπολ και κουτάλια παγωτού διαφορετικού μεγέθους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι χρησιμοποιούσαν τα μεγαλύτερα μπολ έτρωγαν κατά μέσο όρο 30% περισσότερο παγωτό και όσοι χρησιμοποιούσαν τα μεγαλύτερα κουτάλια έτρωγαν 15% περισσότερο.
Ως εκ τούτου, η ιδέα είναι να μειωθεί το μέγεθος των χρησιμοποιούμενων σκευών. Ωστόσο, υπάρχει μια επιφύλαξη. Για να έχει νόημα αυτή η συμβουλή, πρέπει να τη γεμίσετε μόνο μία φορά.
- προτίμηση στο μπλε.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι τρώνε λιγότερο όταν σερβίρονται σε μπλε πιάτα και περισσότερο όταν σερβίρονται σε έντονα χρώματα όπως το κόκκινο ή το πορτοκαλί (γι’ αυτό και πολλά εστιατόρια γρήγορου φαγητού έχουν τόσο έντονα χρώματα).
Αν ανακαινίζετε το σπίτι σας αυτή τη στιγμή, δοκιμάστε να επιλέξετε αποχρώσεις του μπλε για το χρώμα ή την ταπετσαρία της τραπεζαρίας σας. Διαφορετικά, αποφύγετε τη χρήση πιατικών σε έντονα χρώματα (το μπλε είναι ακόμη καλύτερο). Ακόμη και η τοποθέτηση μιας μπλε ή μοβ λάμπας στο ψυγείο μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για να ανοίγετε το ψυγείο πολύ συχνά, λέει ο Bergeretos.
- Φωτισμός.
Ο φωτεινός φωτισμός στο σπίτι μπορεί να αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Αν έχετε αμφιβολίες, σκεφτείτε γιατί πολλά εστιατόρια χαμηλώνουν τα φώτα τους.
- Μετρήστε.
Ο πιο σίγουρος τρόπος για να ξέρετε πόσο τρώτε είναι να μετρήσετε πόσο τρώτε.
Για παράδειγμα, με ένα φλιτζάνι του τσαγιού μπορείτε να μετρήσετε τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα λαχανικά, τα δημητριακά πρωινού, ακόμη και τα κομμένα φρούτα. Μια μπάλα του γκολφ ισοδυναμεί με δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μαγιονέζα και μια χούφτα κρέας.
Αν γνωρίζετε τις ακριβείς μερίδες στο σπίτι, μπορείτε να υπολογίσετε ακριβώς πόσο πρέπει να φάτε όπου κι αν βρίσκεστε.
- Ξεχάστε τις οικογενειακές συσκευασίες
Όλοι όσοι δεν κάνουν δίαιτα έχουν το δικαίωμα να τρώνε “απαγορευμένους” ξηρούς καρπούς, οπότε προσπαθήστε να μην τρώτε τα αγαπημένα σας μπισκότα ή πατατάκια. Απλά αγοράστε μεμονωμένες συσκευασίες και προσπαθήστε να τις τρώτε σε διάστημα αρκετών ημερών όσο το δυνατόν περισσότερο.
- Αλλάξτε το δρομολόγιό σας.
Το “Μείνετε μακριά από τους πειρασμούς” καταγράφεται ως πολύτιμη συμβουλή. Ωστόσο, το να εξαλείψετε απλώς τους πειρασμούς από το σπίτι σας δεν αρκεί. Τουλάχιστον για τις πρώτες εβδομάδες της δίαιτας, οι πειρασμοί πρέπει να αποφεύγονται και στις διαδρομές από και προς την καθημερινή ζωή. Επομένως, διαφοροποιήστε τις διαδρομές σας, ώστε να μην περνάτε έξω από τα άδυτα των καλοφαγάδων, όπως τα γλυκάδικα και τα ταχυφαγεία.
- Πάρτε αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη.
Είναι απαραίτητα για να μαγειρεύετε χωρίς την προσθήκη λιπών και ελαίων. Αντ’ αυτού, προσθέστε νερό. Ωστόσο, αν πρέπει να προσθέσετε κάτι, λίγο ελαιόλαδο.
- Πάρτε τη σάλτσα από το πιάτο.
Οι σάλτσες είναι νόστιμες, αλλά κατά κανόνα “κολυμπούν” σε λίπος και θερμίδες. Αν δείτε σάλτσα, σάλτσα ή ντρέσινγκ, να την αφαιρείτε πάντα σταθερά με ένα πιρούνι (μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων κατά 40-60% και την περιεκτικότητα σε λίπος κατά 5g).
Αν πρέπει να έχετε σάλτσα, επιλέξτε μια light (με χαμηλά λιπαρά) έκδοση. Για παράδειγμα, η light μαγιονέζα έχει λιγότερες από τις διπλάσιες θερμίδες από την κανονική μαγιονέζα και έχει ουσιαστικά την ίδια γεύση.
- Πίνετε μετά τα γεύματα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που συγκρατούνται από την κατανάλωση αλκοόλ πριν ή κατά τη διάρκεια των γευμάτων τρώνε λιγότερο από εκείνους που πίνουν αλκοόλ στην αρχή του γεύματος ή με το γεύμα.
- τρώτε σούπα.
Όσο περισσότερο καταφέρνετε να γεμίζετε το στομάχι σας με τρόφιμα και ποτά χαμηλών θερμίδων, τόσο πιο πιθανό είναι να πετύχετε τους στόχους σας για απώλεια βάρους.
Ωστόσο, το να πίνετε ένα ποτήρι νερό μαζί με ένα γεύμα είναι λιγότερο αποτελεσματικό όσον αφορά την ικανοποίηση της πείνας από ό,τι το να πίνετε νερό “μέσα” σε ένα γεύμα.
Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα πλούσια σε νερό, χαμηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα είναι πολύτιμα για τα άτομα που προσέχουν το βάρος τους.
Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι τρώτε πολλές σούπες λαχανικών και κοτόπουλου και χυμούς, ακόμη και αν τις χρησιμοποιείτε ως ορεκτικά. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι όταν ένα βασικό γεύμα ξεκινά με κονσομέ ή σούπα, οι άνθρωποι τρώνε λιγότερο από τα επόμενα πιάτα.
- μαρούλι και σπανάκι.
Γενικά, προσπαθήστε να τρώτε όσο το δυνατόν περισσότερη πράσινη σαλάτα. Είναι πολύ πλούσιες τόσο σε νερό όσο και σε φυτικές ίνες, οπότε δεν χρειάζεται να προσλάβετε ιδιαίτερες θερμίδες για να χορτάσετε (εκτός, βέβαια, αν βάλετε ένα παχυντικό ντρέσινγκ).
- Φορέστε στενά ρούχα
Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, μην φοράτε άνετα, ογκώδη ρούχα όταν τρώτε. Τα στενά παντελόνια ή φούστες και η σφιχτή ζώνη είναι ισχυροί σύμμαχοι για να αποθαρρύνετε την υπερκατανάλωση τροφής (πόσες φορές έχετε δει ανθρώπους να ξεκουμπώνουν τη ζώνη τους επειδή θέλουν να φάνε περισσότερο;). Εάν πρέπει να βγάλετε τη ζώνη σας, κάντε το αφού τελειώσετε το φαγητό.
- Περπατήστε πριν από το δείπνο.
Πρέπει να ασκείστε κάθε μέρα, γι’ αυτό ασκηθείτε πριν από το δείπνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένας γρήγορος περίπατος ή ελαφρύ τρέξιμο για 20 λεπτά πριν από το δείπνο αυξάνει το μεταβολικό σας ρυθμό και διατηρεί το μεταβολικό σας ρυθμό σε υψηλά επίπεδα για δύο έως τρεις ώρες, δηλαδή το χρόνο που απαιτείται για να “κάψετε” το φαγητό που τρώτε για το δείπνο.
- Κοιμηθείτε.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η στέρηση ύπνου μειώνει το μεταβολισμό και σας κάνει πιο πιθανό να πάρετε βάρος. Επομένως, προγραμματίστε 7-8 ώρες ύπνου.
- να τρώτε πρωτεΐνες σε κάθε γεύμα.
Το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (δηλαδή η πρωτεΐνη) έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν το μεταβολισμό και επίσης βοηθούν στο να κορεστεί η πείνα.
Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε πρωτεΐνη και στα τρία βασικά γεύματα της ημέρας και επιλέξτε τροφές με χαμηλά λιπαρά ή χαμηλά λιπαρά (π.χ. φασόλια, ασπράδια αυγών, κρέας κοτόπουλου, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών). Όσον αφορά τις μεθόδους μαγειρέματος, είναι αυτονόητο ότι το ψήσιμο ή το βράσιμο είναι καλύτερο από το τηγάνισμα.
- Να τρώτε ξηρούς καρπούς.
Οι ξηροί καρποί μας χορταίνουν και είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Ωστόσο, είναι πλούσιοι σε θερμίδες και πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή. Συνιστάται μέχρι μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς την ημέρα.
- Μην βγαίνετε έξω νηστικοί
Η τακτική “ας νηστέψουμε όλη μέρα γιατί το βράδυ θα βγούμε για φαγητό” είναι καταστροφική για το σχήμα του σώματός σας. Εκτός από το να τρώτε κανονικά κατά τη διάρκεια της ημέρας (αν και με λιγότερες θερμίδες), θα πρέπει να “μειώσετε” την πείνα σας τρώγοντας ένα ή δύο μήλα ή πορτοκάλια πριν βγείτε από το σπίτι.
- Δώστε προσοχή στο εύρος της γκάμας.
Ξεκινήστε το γεύμα με δύο ποτήρια νερό, ακολουθούμενο από σούπα και σαλάτα. Το κυρίως πιάτο θα πρέπει να φυλάσσεται για το τέλος. Μέχρι τη στιγμή του κυρίως πιάτου, θα πρέπει να έχετε σχεδόν χορτάσει και να έχετε φάει πολύ λίγο.
- Μην τρώτε μετά τις 7 το απόγευμα.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Northwestern στο Ιλινόις δημοσίευσαν το 2009 στο περιοδικό Obesity ότι το φαγητό αργά το βράδυ μπορεί να οδηγήσει σε διπλασιασμό της αύξησης του βάρους σε σύγκριση με το δείπνο νωρίτερα.
- Να μαρινάρετε το ψητό κρέας στα κάρβουνα.
Φάτε κρέας που έχει μαριναριστεί σε μαρινάδα με δεντρολίβανο, λεμόνι, σκόρδο και κρεμμύδι πριν ψηθεί στη σχάρα. Μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο Journal of Food Science (JFS) διαπίστωσε ότι ενώ με το ψήσιμο στη σχάρα χάνεται πολύ λίπος, το μαρινάρισμα μειώνει τις τοξίνες (που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες) που παράγονται από το ψήσιμο στη σχάρα έως και 90%.
- Οι φρέσκοι χυμοί δεν πρέπει να στραγγίζονται.
Τα κομμάτια φρούτων και λαχανικών είναι ινώδη και παρατείνουν τον κορεσμό.